De Brouwers

Deze Brouwers presenteren een keur aan bieren tijdens het Leids Bierfestival 2022

Dorpsbrouwerij Uzzewuzze

Na jaren hobbybrouwen begon het aardig te kriebelen. Al die mooie recepten door de jaren heen en zo weinig om het te laten proeven aan iedereen. Een familiefeestje, een avond met vrienden rond het vuur of het leek simpelweg wel te verdampen uit de koelkast in de schuur.

Begin 2019 leerde Bart ‘Smokkie’ van der Meer via het Brouwersgilde de Bukkers in Roelofarendsveen Rob van Beek en Onno Böcker kennen. Rob en Onno zijn neven van de familie van Siem en Rika van Ruiten en kende elkaar al. Allemaal dezelfde wens om wat meer te doen met de opgedane kennis en kunde. Niet veel later kwam Eric van der Zwet bij de groep. Als eigenaar van Studio Kordaat en speciaalbier liefhebber had hij de droom om een eigen biermerk te creëren. Als laatste voegde Bart van Rijn zich bij de groep met een bak ervaring in de horecawereld.

Een technisch natuurkundige, grafisch ontwerper, consultant, chemisch technoloog en chef-kok met een gezamenlijk doel. The A-Team is er niks bij.

Na wat goede gesprekken met nog betere bieren besloten de heren wat onderzoek te doen en te praten met brouwerijen over het starten van een biermerk en het maken van bieren op grote schaal. Na één van de bezoeken is er nog lang nagetafeld. De wens was om goede bieren te maken voor de lokale markt. Met invloeden van de streek.

Op een bepaald moment dacht de groep dat Onno wel genoeg gedronken had aangezien hij niet meer uit zijn woorden leek te komen. Echter na goed luisteren bleek de beste jongen ‘Uzzewuzze’ te roepen. De bijnaam van Toon van Klink vanwege het onduidelijk praten (het ‘Uzzewuzzen’). Eric was gelijk enthousiast; ‘Hoe vaak zie je nu een woord met vier keer de letter Z?!’. Daarnaast, dacht Rob, is het woord een palindroom. Bart en Bart (ook wel Double B) genoemd waren ook direct enthousiast. De oplettende lezer heeft ondertussen door dat Uzzewuzze geen palindroom is, maar de naam van de Dorpsbrouwerij was geboren.

Uzzewuzze! Voor Veenders, door Veenders! Door het maken van mooie en unieke bieren zorgen dat een stukje dorpsgeschiedenis in leven blijft door de vele mooie verhalen van bijnamen die onze streek rijk is.

Brouwerij de Witte Leeuw

Initiatiefnemer achter Brouwerij De Witte Leeuw is Rowan Huigen. Hij houdt zich full-time bezig met de brouwerij. Hiervoor was hij werkzaam in de ICT. Voordat de brouwer in het diepe sprong, was hij al ongeveer tien jaar actief als hobbybrouwer en was hij aangesloten bij het St. Petri Gilde in Zwolle. Met zijn amateurbrouwsels wist hij een aantal prijzen in de wacht te slepen. In zijn woning in Wezep heeft hij de beschikking over een, door hem zelf gebouwde, mini-brouwerij waar de brouwrecepten worden ontwikkeld en getest. Vervolgens wordt een proefpanel ingeschakeld, bestaande uit onder andere bevriende middenstanders die vanuit hun vakgebied ook kunnen adviseren welk bier bij welke maaltijd past.

Rowan, die jaren in Zwolle woonachtig was, kwam een eeuwen geleden bestaande brouwerij tegen en besloot zijn brouwerij de naam te geven van die brouwerij. De kelders van deze brouwerij liepen door tot onder een nabijgelegen gebouw, waar later Café De Gezelligheid werd gevestigd. In deze kelders zou de brouwer graag zijn brouwerij vestigen, maar vooralsnog is dat niet gelukt.

In 2011 werd Rowan Huigen door de Rabobank IJsseldelta uitgeroepen tot “Startende ondernemer van de maand augustus”. Sinds 25 maart 2012 heeft de brouwerij de beschikking over een proeflokaal in Café de Abdij in Zwolle.

In 2011 werd er 10 hl gebrouwen, in 2012 was dit al 230 hl. Brouwerij De Witte Leeuw maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij De Praght en de Scheldebrouwerij (België).

Brouwerij Klein Duimpje

De ambachtelijke bierbrouwerij is gelegen in het prachtige Bollenstreek gebied in Zuid-Holland.

De Hillegomse brouwerij heeft een sfeervol proeflokaal dat open is op vrijdag, zaterdag en zondag. Een gezellige omgeving waar je met vrienden, collega’s, en familie kan genieten van de vele soorten bier die de brouwerij maakt. Vaak wordt er op die dagen volop in de brouwerij gewerkt zodat u door het panorama raam van het proeflokaal de productieruimte in kunt kijken, waar dan mogelijk gebrouwen of gebotteld wordt. Bij een eerste bezoek is het aardig om een rondleiding te volgen. De brouwer zal dan met veel plezier en enthousiasme vertellen over de brouwerij, de bieren en het brouwproces. Er zijn ook andere arrangementen mogelijk, we zien je graag een keer terug.

Bij mooi weer is er een groot terras om lekker buiten te kunnen zitten.

Genoeg redenen dus om onder het genot van een biertje eens gezellig aan te schuiven.

X Brewing

X-brewing staat voor bieren met smaak die de grens opzoeken en er regelmatig overheen gaan.

Niet snel zul je horen dat onze bieren mooi uitgebalanceerd of allemansvriendjes zijn.

Ongehinderd door geboden over bieren en stijlen brouwen wij over de top en uit balans.

Dit wel met eerlijke produkten en zonder toevoeging van smaak- of kleurstoffen.

X-brewing: Meer smaak. Beers with an X.

Awesome beers

De Zoetermeerse Brouwerij

(DZB) is opgericht door Loek Eerhart en Viresh Bachoe. In 2015 kwamen zij voor het eerst bij elkaar om in de keuken van Loek hun eerste biertje te brouwen. Loek is opgeleid tot Chemisch Technoloog en had zodoende al de kennis in huis van bierbrouwen. Na vele testbatches, proeven en finetunen werd in 2016 LVR Breweries opgericht. Als huurbrouwer hebben zij bij verschillende brouwerijen in Nederland hun bier gebrouwen. De laatste jaren werden de bieren gebrouwen bij Brouwerij Jovius in Nieuwegein onder toezien van Vincent Verhaar.

Met het sluiten van Brouwerij Jovius in juni 2021 besloten Loek en Viresh om het productieproces helemaal in eigen hand te nemen en hebben zij De Zoetermeerse Brouwerij B.V. opgericht. Hiermee is een langgekoesterde droom in vervulling gegaan.

Brouwerij 12 Stuyvers

Een brouwerij die zijn oorsprong vindt in het met veel liefde en passie hobbybrouwen van bieren. In 2019 is de IPA van de brouwerij bekroond als algemeen kampioen tijdens het Open Nederlands Kampioenschappen bierbrouwen (ONK2019).

Sinds 2020 zijn de eerste stappen gezet, door het oprichten van een microbrouwerij, om ook andere kennis te laten maken met onze met liefde en passie gebrouwen bieren. Brouwerij 12 Stuyvers heeft een assortiment van vier vaste bieren; Heeren van Swieten Blond, Castellum IPA, Ridder Lodewijk Tripel & Moedige Margaretha Quadrupel. Deze worden aangevuld met mooie specials; van moddervette Imperial Stouts tot aan fruitige Neipa’s.

Brouwerij de 12 Stuyvers, Kwaliteitsbier uit het Groene Hart!

Brouwerij het Bierkwartier

is opgericht in 2017 door vier vrienden uit Noordwijkerhout. We houden van gezelligheid, we zijn creatief en we zweren bij speciaalbier. Eén en één is twee en zo is in 2015 het idee ontstaan om ons eigen bier te gaan ontwikkelen. Om ons van andere brouwerijen te onderscheiden, kiezen wij voor het brouwen van populaire biersoorten met een eigen touch en onverwachtse ingrediënten. 

Ons eerste bier is een White IPA. Het kenmerkende hieraan is dat het de kleur en frisheid van een witbier heeft, maar de hoppige smaak van een IPA. In 2018 hebben wij ons tweede bier ontwikkeld. Een Pale Ale leek ons een goede vervolgstap met als vernieuwende kruidige ingrediënt tijm. In 2019 hebben wij de wij de Herrieschopper geïntroduceerd. Een mooie heldere Tripel van 9% met de licht zoete smaak van jeneverbessen.

Dit jaar staat in het teken van de Praatjesmaker. Een robuuste porter van 6,9% met tonen van vanille en tonkabonen. Wij zijn van mening dat we  mooie bieren gebrouwen hebben en we zijn alweer druk bezig met de volgende mooie bieren

Leidsche bierbrouwerij

De voorbereidingen voor Leidsch Bier zijn gestart in 2003. Daarvoor was eigenaar/brouwer JW Fukkink al sinds 2000 actief als amateurbierbrouwer. Een zelf ontwikkeld recept voor een blond bier (met de naam ‘Slim Blondje’) scoorde erg goed bij familie en vrienden.

Met de introductie van Leidsch Blond (in april 2004) was de officiële start een feit. Leidsch Dubbel (het tweede bier) volgde in april 2007. In eerste instantie als eenmalig brouwsel maar later ook vast in het assortiment. Ter gelegenheid van het eerste lustrum werd in april 2009 Leidsch Weizen (bier #3) geïntroduceerd.

Met het betrekken van een eigen bedrijfspand (medio 2010) en het verkrijgen van de brouw/accijns-vergunning (mei 2011) was er eindelijk weer een echte bierbrouwerij in Leiden.

IF Craft Beer

IF Craft Beer is een contractbrouwerij uit Leiden opgericht in 2020 door de twee enorme bierliefhebbers en brouwers Estefania Ibáñez Sierra en Sander van Stigt Thans. Ons brouwverhaal begon in 2012 toen het ons “weleens leuk zou lijken ons eigen bier te brouwen”. Aan iedereen die eraan zit te denken om hetzelfde te doen… wees voorzichtig! Want na het maken van dit eerste brouwsel zijn we niet meer gestopt met experimenteren en het zoeken naar die volgende bierervaring!        

Uiteindelijk werd Sander lid van het Leidse brouwersgilde ‘Het Sint Stevensgilde’. Het gilde runt de kleine stadsbrouwerij in het Stadsbrouwhuis Leiden. Daar leerden we hoe het is om te brouwen op een grotere schaal en hoe het is om onze bieren te delen met een groter publiek. Het gaf zo een goed gevoel om de mensen te zien genieten van de bieren die wij ontwikkeld hadden dat we besloten dat we dat vaker wilden doen!

WAAROMIF CRAFT

Experimenteren zit ons in het bloed en dat zie je terug in onze bieren. We vragen ons constant af hoe iets zal smaken in een bier… wat als we dit toevoegen, wat als we dat toevoegen… En daar komt dus ook onze naam vandaan, ‘What if… IF Craft Beer’.

ONZEMISSIE

Jou een moment laten genieten door onze liefde voor ‘craft’ en gedrevenheid naar kwaliteit te delen!

Bier is er voor iedereen en wij zitten nergens aan vast. Je kunt van ons van alles verwachten, van een zwaar experimenteel bier die je nog nooit hebt geproefd tot een lekker traditioneel blond bier. Alleen als wij het zelf fantastisch vinden, dan delen we het. En dan hopen we dat jij er net zo enthousiast van wordt als wij.

Brouwerij de Molen

Contrast. Tegenstellingen. Polarisatie. Het leven zit er vol van. Het geeft kleur aan het leven. Onze brouwers noemen het: ‘thuis’. Het inspireert mateloos: nieuwe combinaties vinden door schijnbaar onverenigbare werelden samen te voegen. Zo doorbreek je huidige conventies en creëer je nieuwe. Het brengt inzicht. Er ontstaat verbinding. Daar gaat ons bier om. 

 

Onze blik is altijd gericht op bijzondere combinaties. Dat gaat over ingrediënten, maar ook over mensen. Het verenigen van tegenstellingen. Dat is wie we zijn. Voor ons is dat een onuitputtelijke bron van vernieuwing. Dat gaat niet vanzelf. Proberen, proeven en weer opnieuw beginnen. Op je bek gaan, net zolang totdat het lukt. En dan, die eerste slok, die prikkel die een nieuwe wereld opent. Het verruimt je geest. Een bizar gevoel. 

 

uwen hebben en we zijn alweer druk bezig met de volgende.

The Sisters Brewery

We, as The Sisters Brewery, are a team of two sisters, Annamijn and Josefien, along with our father, Wilfran Beijeman. Together we have a great passion for brewing strong craft beers and to combine them with art. We like to say that we create an artwork out of the inside and outside of every bottle. For the perfect end result, we work together with (mainly female) artists. With our labels, we like to represent the human being in all its various ways, and in its purest form.

By making a combination between traditional recipes and our own modern view, we create an authentic taste and atmosphere. The authenticity of our beers is not only evident in our recipes and flavours, but can also be found in the labels and names of our beers. Each beer that The Sisters Brewery offers includes its own philosophy, story and high standards. Our aim is to deliver a piece of art with every beer produced.

The inspiration for the names of our beers come from our surname; Beijeman, which means Beekeeper in Dutch. All the names of our beers have something to do with bees and beekeeping. This focus on bees can also be found in our main logo.

Neptunus brouwerij

Op zoek naar authentieke producten, naar ambachtelijke brouwkunst, naar eigenzinnige en bijzondere smaken? Bij Neptunus Bier bent u aan het juiste adres.

Wij brouwen bieren met een zeer uitgesproken stevige smaak, maar ook milde en verfijnde bieren behoren tot het assortiment. Elk bier heeft zijn eigen verhaal en een link naar een mythologisch figuur.

Kosten nog moeite worden gespaard om een smaakvol en kwalitatief goed bier te brouwen. Neptunus Bier maakt daarvoor gebruik van de ketels van bevriende brouwerijen waar het bier eigenhandig gebrouwen wordt.

Elk brouwsel is uniek,er kan smaakverschil tussen de verschillende producties zijn. Dit geeft tevens de mogelijkheid om recepten nog verder te verfijnen.

Gedreven door respect voor de complexiteit van het brouwproces en liefde voor bier.

Stadshaven Brouwerij

Met de voltooiing van de bouw van de Stadshaven Brouwerij ontstond meteen een van de grootste onafhankelijke brouwerijen van Nederland. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2. Jaarlijks wordt hier zo’n 2 miljoen liter craft bier gebrouwen en gebotteld, ingeblikt of in fusten verpakt.

Gelegen in het Rotterdamse Makers District biedt de Stadshaven Brouwerij ook rondleidingen, bierproeverijen en fantastische gastronomische ervaringen. Onze trendy horecaruimte biedt plaats aan ongeveer 350 personen.

Bierbrouwerij de Arn

Bierbrouwerij De Arn is een initiatief
van Arjan te Hoonte. Arjan liep al langere
tijd rond met het plan om bier te gaan brouwen.
Afgelopen najaar  deed zich onverwachts de
mogelijkheid voor om een deel van de plannen
te realiseren.

In augustus 2013 werd het eerste bier – een dubbelbok-
gebrouwen in de installatie van Sallands Landbier in Raalte.

Inmiddels zijn meer bieren  gebrouwen. Zo  zijn de Triple Arn en de Dubbele Arn verkrijgbaar, evenals de Iris’Pale Arn (een ‘IPA’). In de loop van 2014 verschijnen
een Weizen en een Zomerbier. In het najaar van 2014 zal een Stoute Arn op de markt verschijnen. De bieren zijn zowel op fles als op 20-liter fust verkrijgbaar.

Mede door het grote succes van de bieren van Bierbrouwerij De Arn ontstond de behoefte aan een eigen brouwerij met een eigen brouwinstallatie. Samen met de Gemeente Rijswijk zijn wij nu naarstig op zoek naar een geschikte locatie om onze eigen bierbrouwerij te kunnen realiseren.

Brouwerij Pronck

In 2013 begonnen de (toen nog) studenten Benjamin Wegman en Frans Meij met het brouwen van hun eigen bier. In klein pannetje, op het fornuis in de studentenkamer, werd enkele jaren enthousiast hobbygebrouwen. Al vlug begon deze hobby uit de hand te lopen.

 

Eind 2014 werd besloten een officiële brouwerij te starten. De locatie voor de brouwerij werd via creatieve- en kunstenaarsvereniging Nieuwplaatz gevonden in Nieuweroord, de voormalige zusterflat (hunkerbunker) van het LUMC. Hier werd een oud kookleslokaal omgebouwd en de allereerste 200-liter brouwketel geïnstalleerd. 

 

Midden in de winter van 2015 vond de allereerste brouwdag van Brouwerij Pronck plaats. Het recept: India Pale Ale. Nog steeds een vaste kracht in de line-up van de brouwerij. Al ondervond het recept sindsdien wel een aantal kleine veranderingen, zo werd de India Pale Ale eerst gebrouwen met de Amarillo hop en is deze inmiddels vervangen door de El Dorado hop.

 

Al vlug moesten de brouwers op zoek naar een nieuwe plek. Deze werd gevonden in het oude schoolgebouw aan de Ter Haarkade te Leiden. Weer werd een leegstaand kookleslokaal omgebouwd tot brouwerij, een oude kleedkamer deed dienst als vergistingsruimte. In deze periode werd een breed assortiment aan bieren ontwikkeld, waaronder ook mooie lokale samenwerkingen zoals het 88e Lustrumbier voor de Universiteit Leiden, het Spieghelsbier voor Jazzcafé de Twee Spieghels en ‘HNQ.T’ voor het Rijksmuseum van Oudheden.

 

 

Eind 2017 werd een nieuw hoofdstuk aangebroken met de verhuizing naar het Nuon terrein in het centrum van Leiden. In het monumentale schakelhuis aan de Langegracht werd een compleet nieuwe 800 liter brouwinstallatie neergezet wat de brouwcapaciteit aanzienlijk vergrootte. De passie voor het bierbrouwen deelden de brouwers altijd al graag. In het karakteristieke pand werd gestart met georganiseerde rondleidingen en de houten Pronckbarren reden het land door naar bierfestivals en evenementen.

 

In 2018 en 2019 zet Pronck de trend voort om meer bier te brouwen & nieuwe bieren te ontwikkelen. Dit resulteerde ook in nieuwe samenwerkingen zoals het Hortusbier en Van der Werff Pronckstuk.

Rooftop Meads

Rooftop Meads begon als een hobby geïnitieerd door vier vrienden en collega’s die in een ambachtelijke bierbar werkten. Omdat we verrast waren door hoeveel we genoten van het medemaakproces, besloten we het wat serieuzer te nemen. Door onze affiniteit met ambachtelijk bier houden we van uitgesproken smaken. Dit vertaalt zich in het experimenteren en maken van kleine letters medes. Door te verhuizen naar Stadsbrouwhuis in Leiden hopen we een deel van ons aanbod op te schalen en niet nog meer maffe brouwsels achterwege te laten. We willen graag zoveel mogelijk communiceren met de gasten van Stadsbrouwhuis en hen ons product op verschillende manieren laten ervaren.

The Bearded Cidermaker

Oke, oke het is geen bier, maar het heeft er wel naastgelegen.

The Bearded Cidermaker maakt heerlijke ciders van uitsluitend Hollandse appels.

Er zijn zoveel verschillende soorten appels en dus ook zoveel verschillende ciders.

Het is het zeker waard om dit te gaan proeven.

Kom ook gezellig naar het leids bierfestival
Scroll naar boven