Leids Bierfestival 2017

FAQ’s

Home/FAQ’s
FAQ’s 2017-04-18T14:16:35+00:00

Op deze pagina krijgt u antwoord op de meest gestelde vragen en wetenswaardigheden.

 

Heerlijke Hamburgers 2017-04-18T14:16:36+00:00

Hamburgers van Bad Habits “Burgers and Beers” verkrijgbaar op het plein

Het idee van het platgeslagen stuk vlees is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van de Mongolen. Die stopten namelijk een stuk rundvlees tussen hun zadel en het paard, waardoor het vlees mals genoeg werd om rauw te kunnen eten. De Mongolen brachten tijdens hun Russische veroveringen het vleesgerecht mee, waardoor in Rusland de steak tartaar, de Russen noemden de Mongolen Tartaren, ontstond.

Hamburg, naamgever van het beroemde lapje vlees

Vanuit Rusland waaide de steak tartaar rond 1600 over naar West-Europa. Hamburg was als belangrijke havenstad aan de Baltische Zee één van de eerste plaatsen waar het platte en rauw gegeten rundvlees populair werd. De bevolking van Hamburg besloot het vlees licht te bakken en deze manier van bereiding kwam buiten Hamburg bekend te staan als de steak ‘Hamburg stijl’, later werd deze naam versimpeld tot hamburger.

De Hamburger komt naar de Verenigde Staten

Volgens de meeste Amerikanen begon de geschiedenis van de hamburger pas echt toen Duitse immigranten het gerecht meenamen naar de VS. Het New Yorkse Delmonico’s zette in 1830 als eerste de hamburger steak op de kaart, maar de variant met broodje kwam pas rond 1900 in opmars. Nu niet meer weg te denken in onze tijd dus vandaar de goede keuze met een fantastisch bier

PROEVEN DUS!!!

Bierhistorie van Leiden 2016-05-19T11:36:48+00:00

De historie van bier en bierbrouwen in Leiden is natuurlijk veel ouder. Uit het recente verleden (eind 20e eeuw) kennen we het ‘Goeie Mie’-bier, het ‘Leids peipie’. en het ‘Leidsch Lakenbier’. De laatste brouwerij in Leiden, brouwerij De Posthoorn, was gevestigd aan de Oude Vest en sloot bijna honderd jaar geleden (in 1918) haar deuren.

Verder in het verleden heeft Leiden diverse bierbrouwerijen binnen haar stadsmuren gehad. In de binnenstad zijn daar nog veel verwijzingen naar te vinden.

Lees zeker ook de beschrijving van de Leidse brouwerswereld in de Middeleeuwen: Bier in middeleeuws Leiden, door Rudolph Ladan.